Tandlægeskræk er en kendt betegnelse for det at være nervøs eller decideret bange for at gå til tandlægen. Dog er det oftest ikke tandlægen eller tandplejeren man er bange for, men selve behandlingen, instrumenterne eller undersøgelsen i stolen. Mange mennesker lider af tandlægeskræk, og faktisk er næsten halvdelen af Danmarks befolkning nervøse for at komme til tandlægen. Hvis man grundet angst helt undlader at komme til regelmæssige undersøgelser, kaldes lidelsen for Odontofobi. Denne gruppe udgør ca. 10 % i Danmark.
Oftest stammer nervøsiteten fra barndommen, hvor en ubehagelig tandlægeoplevelse stadig hænger ved. Der er også mange der er påvirket af forældrene, som ved tale og handling, måske indirekte, har påvirket barnet til at være nervøs for tandlægebesøget.
Hvis man undlader at gå til tandlægen, vil de forskellige sygdomme og behandlingskrævende tilstande ikke blive diagnosticeret. Dermed kan kan risikere at tilstandene forværres, og følgesymptomer i form af smerter, ildelugt, ødelagte tænder og knogle kan ende i større behandlinger end hvis sygdommene var opdaget i tide.
Derfor er det vigtigt at tage kampen op mod sin tandlægeskræk og i fællesskab med tandlægen og/eller tandplejeren komme igennem undersøgelsen uden det store ubehag. Dette gøres i første omgang ved at erkende sin angst og tale med behandleren om det. Det kan være der er brug for at lave en aftale om at man indledningsvis blot snakker om angsten for at klarlægge omfanget, og på den måde kan der tages de rigtige hensyn, til de efterfølgende undersøgelser samt eventuelle behandlinger.
Læs mere om tandlægeskræk her